Mommy Fit Diary

Mit vigyél magaddal a kórházba a szülési csomagodban?

2019. június 24. - mommy.fit.diary

A soron következő bejegyzésem kissé rendhagyó lesz, mivel nem kimondottan azoknak szól, akiknek már van gyerekük, hanem azoknak akik még előtte állnak a szülésnek. Mivel én másfél éve szültem, így lehetséges, hogy nem 100%-osan naprakész, amit írok, de szerintem nem sok minden változhatott azóta. Plusz azt is fontos megjegyeznem, hogy én Szegeden szültem és nyilván nem az ország összes kórházában ugyanaz a protokoll. Tehát lehet, hogy vannak dolgok, amiket pluszba vinned kell az én listámon felül, de lehet hogy valamit nem. Ez a felsorolás egy támpont lehet, hogy miképp indulj el, mikor a kórházi csomagot állítod össze. 

register-birth-netherlands.jpg

(A kép forrása: itt)

1. Hálóing, szoptatós melltartó, köntös: Szegeden adtak a babáknak rugdalózót, bodyt és a mamának is kórházi hálóinget az ott tartózkodás alatt, így azt külön nem kellett vinni. Bár nem is tilos a saját ruha, szóval saját döntés, hogy szeretnél-e vinni mindenből sajátot? Én első nap a kórházi hálóinget használtam, utána átváltottam a saját hálóingemre. Ez alá pedig mindig szoptatós melltartót vettem, mert az első időszakban konkrétan melltartó nélkül 15 másodpercet sem bírt ki a mellem, hogy a súlyától el ne kezdjen belőle folyni a tej. Legalább 2 melltartót vigyél be, ha az egyiket eláztatnád tejjel, akkor legyen ideje megszáradni a kimosottnak. Lehet, hogy ez egy kicsit túlbiztosításnak tűnhet és egy csomó nőnek elég 1 is, de én a saját tapasztalatomból kiindulva mondom, hogy menj biztosra, nem foglal akkora helyet a táskában, hogy gondolkozni kelljen rajta, hogy elpakold-e. Köntöst is én vittem magammal, de volt vagy 50 fok a termekben, hiába volt november vége, így kb. feleslegesen vittem el. 

2. Hasleszorító öv/pánt: Jó szolgálatot tesz a has visszaszorításában, de nem szabad 24 órában viselni, csak napi néhány órában, mert különben nem erősödnek meg a hasizmok és lógni fog a hasad. Érdemes már a szülés után azonnal viselni, akár császármetszéssel, akár természetes úton történt. Mi a Brendonban vettünk egy Chicco márkájút, ami akkoriban 8000 Ft körül volt. Több féle méretben is kapható. Arra figyelj a vásárláskor, hogy ne a terhes hasadhoz mérd a nagyságát, hanem a terhesség előttihez, hiszen az a baba ki fog jönni és a hasad eltűnik. ;) 20570.jpg

Az én teljesen átlagos méretű testemre M-est vettünk, de szerintem szűken az S-es is belefért volna.

3. Eldobható bugyi: Én 5 db-ot vittem magammal. Akármennyire is szörnyen néz ki, hidd el nagyon jó hasznát fogod venni, mikor nem a normál bugyijaidat árasztod el azzal a rengeteg vérrel, ami a szülés után kijön belőled. Én a DM-ben vettem őket. Egy csomagban volt 5 db. Több méretben is kapható, ha jól emlékszem olyan 800-1000 Ft körül volt.

334462.jpg

4. 1 csomag Tena Lady Extra Plus betét: Hidd el a legnagyobb kell, még akkor is, ha ijesztően nagynak tűnik. Anno én is csak álltam és néztem, hogy jézusom ez meg mi? És tényleg kellett az akkora, pedig én még nem is véreztem annyira, mint egynéhány nő. A kórházban adtak 1 csomaggal, de az nem volt akkora, mint a Tena Lady, úgyhogy én a sajátomat használtam, a másik amit kaptam (talán Bella márkájú volt), eltettem egy pár héttel későbbre, mikor már nem véreztem annyira. Elég drága a Tena Lady tudom, de hidd el megéri. Sokat javít a komfortérzeten egy jó betét. A DM-ben és a Rossmanban is kapható. Egy csomagban 16 db van és 2200 Ft-ba kerül. 

tena_lady_extra_plus_16x_125556_2016_jpg_1_1.jpg5. Mini fogkrém, mini tusfürdő, fogkefe, dezodor: Minden drogériában beszerezhetőek. Nem kell, hogy minik legyenek, de arra a 3 napra szerintem teljesen felesleges a nagy kiszerelést hurcolászni. 

6. 1 doboz Normaflore Extra: A szülés meg a kórházi körülmények szétgyepálják a gyomrot, így érdemes azonnal a szülés után elkezdeni egy 7 napos kúrát. Nagyon hálás leszel még érte magadnak, mert nem is gondolnád, hogy mit tud egy szülés tenni a belsőddel. Nekem majdnem 3 hétbe telt rendbe jönni. Ne várd meg a szedésével azt, amíg hazaérsz a kórházból. Egy 10 ampullás doboz 3000 ft körül mozog gyógyszertártól függően. 

20x5ml-normaflore-extra-belsoleges-szuszpenzio-1_5.jpg7. Mosdószivacs, törölköző: Először a fürdés is kín lesz. Hát ha még esetleg császárral szülsz, akkor meg főleg. Ilyenkor nem is érheti víz a kötést, így nem állhatsz alá a zuhanynak sem. Jól jön ilyenkor a szivacs. 

8. Nedves, wc fertőtlenítő kendő: Maradjunk annyiban, hogy a kórházak nem a legeslegtisztább helyek a világon, főleg nem a WC-k. Ha jót akarsz magadnak, akkor ezt a kis csomagot mindenképp vidd magaddal, mert a szülés után amúgy is teljesen le van gyengülve a szervezeted védekezőképessége. Pont nincs rá szüksége, hogy még egy fertőzést is összeszedj. A drogériákban kapható, az ára márkától függően 400ft-tól határ a csillagos égig. 

domol-tisztitokendo-alma-50-db-20170621-4305615137957.jpg9. WC papír, folyékony szappan/szappan: Ezek természetesen nincsenek a kórházi mosdókban, úgyhogy erről magadnak kell gondoskodnod.

10. Pelenka: Szegeden másfél éve még a kórházban napi 3 pelenkát adtak, így azt mindenképp vinni kell a babának.  Én 30 darabot vittem el. Az teljesen elég volt. De ha mégsem és azt látod, hogy sokat kell cserélni a pelust, akkor hozatsz be a boldog apukával, szóval ez nem olyan kardinális dolog. Első pelenkának egy átlagos súlyú babára a 2-es méretűt kell venni (kivéve ha 3 kg alattiként születik a babád, mert akkor a newborn 1-est) abból a márkából, amelyik szimpi. A mi kedvencünk a mai napig a Rossmann saját márkás Babydream pelenkája. A kezdetektől ezt használtuk és sosem okozott csalódást. De ez is olyan, mint minden az életben. Ízlések és pofonok, ki kell a dolgot tapasztalni, hogy mi válik be. Egy csomag 2- es Babydream pelenka 36 db-os 3-6 kg-os gyerekekre 1400 Ft. 

2019-06-17_10_47_28.jpg

11. Popsitörlő: Ennyi idő alatt mi már szinte mindenfélét kipróbáltunk és ár-érték alapján, a sima, ragadósan visszazáródósak közül a DM saját márkás Babylove popsitörlője vált be a leginkább, viszont ezt nagyon meg kellett tanulni, hgy miként lehet jól visszazárni a használat után, mert a ragasztónak igen hamar alámegy a kosz és egyszer csak azt veszed észre, hogy még csak 10 darab fogyott el belőle és már nem tapad vissza rendesen és a kendők kiszáradnak. Így a legelső alkalomra a kórházba én inkább a rendes tetővel rendelkező, kicsit drágább Pampers Sensitive kendőket ajánlanám, mert azt csak visszapattintod és kész. Később majd kitapasztaljátok, hogy melyik számotokra a legkényelmesebb. 

collagemaker_20190617_110726685.jpg

 

12. Étel: Szerintem nem voltak rosszak a kórházi ételek, bár én amúgy sem vagyok válogatós, ráadásul a legkisebb gondom is nagyobb volt, mint az, hogy mit eszek. Annyi viszont igaz, hogy nem voltak nagyok az adagok, így nekem hozott be Ricsi itthoni ételt és persze vizet, mert azt nem adnak bent. Evőeszközt külön nem vittem magammal, mert azt úgyis hozott be Ricsi az ételekkel együtt. Mint ahogy poharat sem használtam, hanem üvegből ittam. Meg amúgy is ahogy mondtam, nem igazán az evés körül járt az agyam. Viszont ha neked ezek nagyon fontos dolgok, akkor mindenképp vidd őket magaddal, ne ezen múljon az így is majd elég gyér komfortérzeted. Magához a szüléshez, hogy mit kell vinned/mit vihetsz enni, inni arról a kórházban érdeklődj, ahol szülni fogsz. 

13. Baba ruházat: Amit mindenképp vigyél a kicsinek, az babakesztyű, mivel elég nagy körmökkel születnek és nehogy megkarmolja magát. Valamint a babasapka, főleg ha nem nyáron születik a kicsi. Ha a szobában nem is, de a folyosón huzat lehet és még extra érzékenyek ilyenkor a picik. Opcionális, hogy viszel-e be neki saját ruhát, viszont egy dologra felhívnám a figyelmedet. Általában minden kórházban jár körbe egy hivatásos fényképész, aki csinál a babákról képeket, ha te ezt jóváhagyod. Ilyenkor nem árt egy csinosabb body, amiben lefényképezhetik. Nem kötelező élni a lehetőséggel, de Szegeden a kórház fizet egy képet emlékbe ingyen. Mi csináltattunk Izabelláról képeket. Ez nem is volt kérdéses 1 másodpercig se. 16000 Ft volt, de minden fillérje megérte. Nagyon szép, minőségi képek lettek. Sok-sok képet tartalmaz a doboz egy csomó méretben és típusban (poszterkép, sima kép, születés bejelentő kártya stb.) és CD-n is megkaptuk az összes képet. Így annyit lehet előhivatni ha akarunk, amennyit csak kell. Mi mindenképp meg akartuk örökíteni az újszülött babánkat, mivel a hazamenetel után hetekig nem lehet kimenni a kicsivel. Így természetesen fényképészhez sem ildomos menni. Mire meg ki lehetne, addigra már nem olyan lesz, mint 1 naposan, hisz már legalább 1 hónapos lesz. Szóval én melegen ajánlom, hogy ne sajnáljátok rá a pénzt. Örök emlék marad. 

14. Saját ruha: Azt írtam, hogy hálóinget adnak, viszont valamiben haza is kell menni és jó esetben azok a ruhák nagyok rád amiben érkeztél. Szerintem ebben az esetben ne hozz magaddal ruhát, hanem a hazaindulást megelőző nap mondd meg a párodnak, hogy melyik ruhádat hozza be. Előre úgyse fogod tudni, hogy melyikbe férsz egyáltalán bele. ;) 

15. Papucs: Ne a legkisebb, csini papucsodat vidd, ha esetleg úgy járnál, mint én, hogy ahogy beindult a tejem, bevizesedtem (ez egyébként teljesen normális), de annyira  hogy egy fatörzzsé vált a lábam, nulla bokacsonttal és vastag virsli lábujjakkal, szóval minden jóval... Alig bírtam bepréselni a lábfejemet az amúgy 2 számmal nagyobb papucsomba. 

16. Melltartóbetét: Létezik belőle eldobható és mosható fajta is. Mindenkinek a saját döntése, hogy melyiket használja. Én az eldobható fajtát használtam a DM saját márkás Babylove termékcsaládjából. 1 dobozban 60 darab van és kb. 800 forintba kerül. Én a kórházba 10 darabot vittem be. Ennyi elég is volt, viszont az elkövetkezendő 5 hónapban ez volt az egyik legfontosabb segítőtársam, szóval valamelyik típusát érdemes beszerezni, ha szoptatsz. Emellett is rengeteg ruhám landolt a mosásban a hatalmas mennyiségű tej miatt, de akkor is jelentősen javított a helyzeten. Ma már valószínűleg inkább az Avent moshatóját választanám, ha újra csinálhatnám, de már utólag mindegy. 

487071559_dm-babylove-legatereszto-es-nedvszivo-melltartobetet-a-szoptatashoz-30-db.jpg

17. Mellápoló krém: Ha a pici elkezd szopizni, akkor bizony az trauma lesz a mellbimbódnak. Igen hamar ki fog sebesedni, száradni, akár ki is vérezhet. Ezt megelőzvén érdemes már a legelső szoptatástól kenni a mellbimbót valamilyen speciálisan erre az esetre kitalált krémmel. Én is már a kórházban elkezdtem kenni és soha, egyszer sem sebesedett ki a mellem. Az Avent mellápoló krémjét használtam, aminek a többi termékhez képest kicsit borsosabb ára van, olyan 3500 Ft körül volt, viszont csak 1 tubussal használtam el belőle az egész szoptatás alatt. Nagy előnye sok másikhoz képest, hogy nem kell lemosni a mellről szoptatás előtt. Szóval szerintem mindenképp legyen egy ilyen krém a csomagodban, mert sok fájdalomtól megkímélheted magad. 

2019-06-24_23_15_56.jpg

18. Textilpelenka: Én vittem be 2 db-ot, de igazából nem volt rá szükség, mert Izabella a kezdetektől tudott egyedül büfizni (fogalmam sincs hogy ez miként lehetséges), nem volt rá szüksége, hogy külön büfiztessem. Persze csináltam vagy 2 hétig, mert azt mondta mindenki, hogy kell, aztán rájöttem hogy teljesen felesleges, mert szerencsétlen gyerek csak fekszik a vállamon és nem büfizik még egyszer, úgyhogy ráhagytuk a dolgot. Sose volt hasfájós, se bukós. DE nem ez az általános, sőt ez a nagyon ritka, úgyhogy inkább legyen nálad textilpelenka, mert valószínűbb, hogy kelleni fog, mint az hogy nem. 

19. Iratok: Ez valószínűleg egyértelmű, de azért mondom, hátha... :) Kell a terhesgondozási kiskönyv, házassági anyakönyvi kivonat/apasági nyilatkozat és a személyi irataid is.  

Én ennyi mindent vittem a kórházba szülni. Egy normál méretű sporttáskában elfért minden. Ami nem egy utolsó szempont, mivel neked kell majd hazamenetelkor egyedül kihoznod a táskád és a hordozóban a gyereked, ami egy szülés után általában nem a legkönnyebb dolog. Hiszen a hozzátartozók nem mehetnek be az osztályra. Remélem tudtam segíteni ezzel a bejegyzéssel, hogy kicsit nyugodtabban mehess szülni! Könnyű szülést kívánok! 

A bejegyzés trackback címe:

https://mommy-fit-diary.blog.hu/api/trackback/id/tr3714897368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mommy.fit.diary · https://www.instagram.com/mommy.fit.diary/ 2019.06.26. 09:52:51

@Rómaikömény: Én mellszívót nem vittem, mert egyrészt azt kérésre adtak a kórházban (szerintem elég sok helyen tudják ezt bitosítani), másrészt pedig én simán kézzel fejtem pohárba. :) Miután pedig hazajöttünk, akkor elektromos mellszívót béreltünk, mert a sima kézi nem volt elég. :)

mommy.fit.diary · https://www.instagram.com/mommy.fit.diary/ 2019.06.26. 11:27:08

@Kicknick: A vizet említettem a 12-es pontban az étel résznél.