Mommy Fit Diary

Kötelező és nem kötelező védőoltások Magyarországon

2019. augusztus 12. - mommy.fit.diary

„Az immunizáció biztonságos és hatékony eszköz a védőoltással megelőzhető fertőzések, a rokkantság és a halálozás megelőzésében. Veszélyes „oltatlannak, nem beoltottnak lenni!” (WHO, 2009)

Legyél akár oltáspárti, akár mélyen oltásellenes, egy dolog biztos igaz rád: hogy a gyerekedet kötelezően be kell oltatnod. Ez a törvény, amit mindenkinek be kell tartania. Azt elárulhatom, hogy én elkötelezett oltáspárti vagyok és mi nemcsak a kötelező oltásokat, hanem egy kivételével (Hepatitis elleni) a nem kötelezőeket is mind beadattuk Izabellának. Ebben a bejegyzésben elsődlegesen nem rávenni akarok bárkit is, hogy a kötelezőeken felül beoltassa a gyermekét, hanem egy rövid, átfogó képet szeretnék adni arról, hogy milyen oltásokra van ma Magyarországon lehetőség és egyáltalán mik is ezek az oltások? Úgy tapasztalom, hogy rendkívül sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mit is kap a gyerekük, emiatt kicsit tartanak tőle vagy szimplán nem értik. Most megkísérlek egy képet adni a saját laikus tapasztalataimmal megtűzdelve, hátha a vacillálók is egy kicsit magabiztosabbá tudnak válni a témában.

istock_000011177104medium_master_4x3.jpg

A kép forrása: itt

I. Folyamatos oltások:

1. A legelső oltás, amit a gyerekek megkapnak, azt a kórházból távozásuk előtt közvetlenül, 3 naposan történik. Ez a BCG oltás. Mindenki ismerheti. Ennek a helye van a bal karunkon. 1954 óta mindenkit beoltanak vele. Ez az oltás véd a TBC-től (tuberkolózis) és az általa okozott gennyes agyhártyagyulladástól. Nincs vele semmi extra tennivaló. Ne érje nagyon víz. Először semmi nem látszik a helyén, majd 4-6 héten belül kipirosodik és kifakad. Arra kell figyelni, hogy ha a hónaljban lévő nyirokcsomó begyullad tőle, azt látnia kell a gyerekorvosnak. Az sem tekinthető kórosnak, ha többször is kifakad és csak sokára gyógyul meg. Izabellának a 4. héten egyszercsak kifakadt és napokon belül meggyógyult. Semmilyen panaszt nem okozott.

2. 2 hónapos korban egy kombinált oltást kapnak a gyerekek (DTPa+IPV+Hib+PCV). Ez az oltás a torokgyík, a szamárköhögés, a tetanusz, a gyermekbénulás és a Haemophilus Influenzae baktérium B típusa ellen nyújt védelmet. A középiskolai biológia órákra viisszaemlékezve még felsejlhet az emlék, hogy ezek mennyi ember halálához vezettek régen, szóval legyünk nagyon hálásak, hogy feltalálták ezeket az oltásokat. A DTPa+IPV+Hib -nek 3,4, 18 hónapos és 6 éves korban van emlékeztető oltása. A PCV-nek pedig 4 és 12 hónapos korban. Ezeknek az oltásoknak lehet következménye hőemelkedés vagy láz, valamint az oltás helye kipirosodhat. Nekünk ilyennel nem volt problémánk. A combjáról, ahová kapta, mindig nagyon hamar elmúlt a szúrás nyom is.

3. Az oly nagyon támadott MMR oltást 15 hónaposan kapják a gyerekek. Ez a legvitatottabb oltás. Élő, legyengített kanyaró, mumpsz és rubeola vírust tartalmazó oltás ez. Nagy odafigyeléssel kell eljárni a beadásakor mert jobban megviselheti a gyerek szervezetét, mint a többi oltás. Tudjátok, ez az az oltás, amiről több hozzá nem értő hollywood-i sztár azt terjeszti, hogy autistává tette a gyerekét. Ez rendkívül nagy butaság és nagyon káros is az ilyen rémhír keltés, mert semmilyen alapja nincs az egésznek. Aki kicsit is ért a témához az tudja, hogy ez egyszerűen nem igaz! Azt viszont nem vitatom el, hogy lehetnek súlyosabb mellékhatásai (de nem feltétlen vannak), mint a többi oltásnak. Azonban nagyobb veszélyei vannak annak, ha valaki nem kapja meg, mintha igen. A mellékhatások általában 1 héttel- 10 nappal az oltás után jelentkezhetnek. A gyerekeket 11 éves korukban oltják vele újra. Nekünk ez az oltás sem okozott semmilyen panaszt.

stock-vaccination.jpg

A kép forrása: itt

II. Nem kötelező, szabadon választható oltások: Amikor legelső alkalommal, mikor Izabella még csak pár napos volt, elmentünk a gyerekorvoshoz, akkor kaptunk egy nagyon jó kis átlátható oltási naptárat, amiben benne vannak a kötelező és nem kötelező oltások és hogy mikor ajánlott őket beadatni. Mi a nem kötelezőeket ez alapján adattuk be és én is most erről a lapról fogok puskázni. Előljáróban 4 fontos dolgot megemlítenék ezekről az oltásokról:

 • nem minden patikában kaphatóak.
 • szabad árasak, így gyógyszertár és gyógyszertár árai között különbségek lehetnek. Mi Szegeden minden egyes oltást a Dóm patikából szereztünk be. Ott mindig minden volt készleten, sosem kellett se várni, se előrendelni.
 • Ezek a vakcinák hűtősek és 5 fok körüli hőmérsékleten kell őket tárolni. Szóval minél hamarabb siess haza velük a patikából és tedd a hűtő oldalába (sose a hátuljába!). Ha mentek az orvoshoz beadatni, akkor is az utolsó pillanatban vedd ki őket és bugyoláld be jól.
 • A beadásukért 2 ezer Ft-ot fizetni kell az orvosnak.

1. Rotavírus: A leggyakoribb a napokig tartó hasmenést, hányást és lázat okozó betegségek közül az 5 év alatti korosztály tekintetében. Így hát fel sem merült, hogy nem adatjuk be. 2 alkalmas volt az immunizálás: az elsőt 2 hónaposan kapta, a másodikat pedig 3 hónaposan. Fontos tudnivaló róla, hogy mivel szájba kapja a kicsi, így a beadás előtt 1 órával és a beadás után 1 órával nem szopizhat a bukás veszély miatt! Az biztos, hogy az lenne a legdrágább bukása a gyermekednek. ;)

 • Oltás neve: Rotarix
 • Ára: 2x 20.000 Ft
 • Beadás ideje: 2 és 3 hónaposan
 • Hová kapja: szájba

2. Bárányhimlő elleni védőoltás: Szeptembertől ez már kötelező oltás lesz, de nekünk még választható volt. A rotához hasonlóan ez is 2 alkalmas volt. Az elsőt 16 hónaposan kapta Izabella, a másodikat pedig 18 hónaposan. Azonban úgy tudom, hogy szeptembertől 13 és 16 hónapos kor között adják be. Ez volt az egyetlen, amit a vállába kapott és szintén az egyetlen, ami panaszt is okozott. Az első alkalommal a szúrás után szinte azonnal elkezdett pirsodni és dagadni egy folt a karján. De nem a szúrásnyom, hanem a BCG helye mellett. Ez el is tűnt nemsokára és a következő 10 napban nyoma sem volt. Aztán egyszercsak elkezdett pirosodni a karja és olyan volt, mintha megcsípte volna egy bogár. Először ezt is hittük, mivel megint csak nem az oltás helyén jelentkezett a bőrpír. Aztán 3 nap alatt egyre csúnyább lett és hólyagok jelentek meg a közepében. Ekkor elmentünk az ügyeletre (mert pont ünnep volt), ahol azt mondta az orvos, hogy igazából nem biztos benne, hogy mi ez, nagy valószínűséggel erős az immunrendszere a kicsinek és így védekezik az oltás ellen (ő mondta ezt nem én), de az asszisztens tanácsára ajánlotta a Dermazint, hogy próbáljuk ki rá. Így hát kiváltottuk és azzal kezdtük kenni. És bevált, nagyon is. 3 nap alatt leszáradt minden hólyag és nagyrészt meg is gyógyult. Így félve, de felkészülten indultunk neki a következő oltásnak. Amikoris pont ugyanez történt, azzal a különbséggel, hogy most nem várt 10 napot, hanem azonnal elkezdett hólyagosodni és én sem vártam 10 napot, elkezdtem kenni, így jóval enyhébben és gyorsabban megúsztuk a 2. kört. Szóval, ha ti is így jártok majd a gyerkőccel, akkor nem kell megijedni. Mutassátok meg a gyerekorvosnak biztos, ami biztos alapon és kenjétek Dermazinnal. ;) 

 • Oltás neve: Varivax
 • Ára: 2x 12.000 Ft ; szeptembertől ingyenes
 • Beadás ideje: 13 és 16 hónapos kor között
 • Hová kapja: karba

3. Meningococcus-C: Az életveszélyes fertőzés kórokozója, a Meningococcus-C baktérium elsősorban az orr illetve a torok nyálkahártyáján szaporodik és cseppfertőzéssel terjed. A csecsemőkre valamint az 5 év alatti gyerekekre nézve a legveszélyesebb (és sajnos a leghalálosabb). Ez az oltás támogatott, így receptre jelképes összegért, ha jól emlékszem talán 400 Ft-ért lehetett kiváltani. Az oltása a NeisVac-C, amiből 3-szor kapott 3, 5 és 12 hónaposan. Szerencsére nem volt semmilyen mellékhatása.

 • Oltás neve: NeisVac-C
 • Ára: 3x 400 Ft
 • Beadás ideje: 3,5 és 12 hónaposan
 • Hová kapja: combba

4. Meningococcus-B: Európában a meningococcus leggyakrabban előforduló típusa (második helyen a C van). Szintén a kisgyerekek, a 6 éven aluliak a legveszélyeztettebbek. Ez a baktérium okozza a járványos agyhártyagyulladást, amiről szerintem mind tudjuk, hogy mennyire veszélyes. Itt sem volt kérdés, hogy akarjuk-e oltatni Izabellát. Tény azonban, hogy ez a legdrágább oltás. Combba kapta 2, 3, 4 és 13 hónaposan. Nem okozott semmilyen panaszt.

 • Oltás neve: Bexsero
 • Ára: 4x 32.000 Ft
 • Beadás ideje: 2,3,4 és 13 hónaposan
 • Hová kapja: combba

 5. Kullancsencephalitis: Ez az oltás a kullancsok terjesztette kullancsencephalitis kivédésére jó, azonban fontos tudni, hogy a Lyme kórtól ez sem véd meg. Ezen oltás esetében 2 féle oltási rendről beszélhetünk: az első a gyors immunizálás, a második pedig a lassú. A gyors esetében úgy néz ki, hogy a kicsi megkapja az első oltást, majd 7 napra rá a másodikat és a 21. napon a 3.-at. A lassú immunizálás esetében ez úgy néz ki (nézett ki nálunk, mivel ezt választottuk), hogy megkapta az első oltást, majd rá 6 hétre a másodikat, majd 9-12 hónap múlva fogja megkapni a 3.-at és azután majd 3 év múlva kell a 4. oltást beadatni, végül már csak 5 évente ismételni. A védettség legkorábban a 2. oltást követő 14. napon alakul ki, szóval ne számítsatok rá azonnal, ahogy megkapta.  Ha nagyon sürgős a dolog, mert mondjuk olyan helyre mentek nyaralni, ahol sok a kullancs, olyankor érdemes a gyors immunizálást bevetni. Azt hiszem ez a legmacerásabb oltás, ha azt nézzük, hogy össze-vissza változik, hogy mikor esedékes újra oltatni. Azért szerintem megéri beadatni, mert mégsem atomfizika figyelni a dátumokat. ;)

 • Oltás neve: Encepur Junior
 • Ára: Eddig 2x 7000 Ft
 • Beadás ideje: Mi 17 és 18 hónapos korában adattuk be.
 • Hová kapja: combba

A kíváncsiság kedvéért kiszámoltam nektek, hogy eddig mennyit költöttünk oltásokra és úgy tűnik ez nagyjából 207.000 Ft + a beadatási díjra a 13 alkalom alatt 26.000 Ft-ot, összesen 233.000 Ft-ot költöttünk arra, hogy a gyermekünk egészségének minél jobb esélyeket adjunk. Semmit nem bántunk meg és pont ugyanígy csinálnánk mindent újra. Nyilván nem kevés ez az összeg, úgyhogy mindenki maga mérlegelje, hogy milyen mély a pénztárcája, de ha megoldható, hogy a 1,5 évnyi idő alatt egy ekkora összeget nélkülözzetek a családi büdzséből, akkor én mindenképp jó szívvel ajánlom, hogy ti is adassátok be ezeket az oltásokat, mert nagyon megéri. Egy apró tipp, hogy ha egészségpénztárat nyittok vagy már van is, arra meg tudjátok venni az oltásokat (meg még egy csomó dolgot a gyereknek) és akkor májusban a  teljes összeg 20%-át visszakaphatjátok, ami azért csak több mint 40.000 Ft ekkora összegnél. 

Remélem érthetően tudtam átadni ezt az elég elméleti, tömény tudásanyagot, de bízom benne, hogy a lényeget ki tudjátok belőle hámozni. Ha kíváncsiak vagytok tőlem több mindenre, akkor kövessetek be Instagramon is @mommy.fit.diary néven.

A bejegyzés trackback címe:

https://mommy-fit-diary.blog.hu/api/trackback/id/tr2514802660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.